Nedir Bu Metaverse?
Geçtiğimiz yıllarda Google’da trend olan bir anahtar kelime haline gelen Metaverse aslında yeni bir terim değildir. İlk olarak bilimkurgu yazarı olan Neal Stephenson tarafından 1992’deki Snow Crash romanında ortaya atılan “metaverse”ya da “meta-evren” kelimesi sürükleyici ve gerçekçi bir sanal dünya vizyonuna atıfta bulunur.
Günümüzde birçok ofis çalışanının zamanının çoğunu bilgisayar başında geçirmesi gibi, insanlar da zamanlarının çoğunu böyle bir dünyada bir şekilde geçirebilirler. Snow Crash’teki metaverse ya da meta-evren, Oculus Quest ve diğer VR başlıklarıyla pek çok ortak noktası olan kişisel terminaller ve sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla erişilen bir 3D sanal gerçeklik alanıdır. Bu 3 boyutlu alan, kullanıcılarına yüz metre genişliğindeki tek bir yol olan sokak boyunca oluşturulmuş bir kentsel ortam olarak sağlanmaktadır.
Meta-evrenin isminin bu günlerde daha çok duyulmasının elbette bir nedeni bulunmaktadır. Bu da Mark Zuckerberg’in, Facebook ve sahip olduğu diğer sosyal medya mecraları hakkında çıkan kişisel bilgilerin satıldığı ile ilgili ortaya atılan haberler, dava süreçleri, karalama kampanyaları ve benzeri olaylar sebebi ile şirketin kötü imajının yenilenmesi amacıyla gerçekleştirilen isim değişikliğidir.
“Yaptığımız her şeyi bütünsel olarak temsil eden yeni bir kurumsal markayı benimseme zamanı geldi. Kim olduğumuzu ve neyi inşa etmeyi umduğumuzu yansıtmak için bugünden itibaren şirketimizin adının Meta olacağını duyurmaktan gurur duyuyorum.”
Eskiden Facebook olarak bilinen teknoloji devinin CEO’su Mark Zuckerberg, 28 Ekim’de canlı yayında gerçekleştirilen Connect konferansında şirketin marka değişikliğini bu sözlerle duyurdu.
Görünenin aksine Metaverse, eğlenmek, heyecan verici deneyimler yaşamak ve sosyalleşmek için bir sanal gerçeklik oyunundan çok daha fazlasıdır. Bunlardan biri dünyada yeni bir ekonomik alan yaratacağıdır. Bu ekonomik alan sadece meta-evren teknolojileri olarak 3 boyutlu sistemler ve yüksek çözünürlüklerle sınırlanmayacaktır. Tüm bunların yanında internet piyasalarında geçerli olan cripto paralar, arsa satın alımları, coins, avatarlar ve benzeri bir çok alana yayılmış yeni bir ekonomik çevre de yaratmaktadır.
Ayrıca, Metaverse Facebook’a ait olmadığını da vurgulamak gerekmektedir. İnternet gibi, Meta-evren de herkes için erişim için gerekli teknolojiye sahip olduğunuz sürece ücretsiz olarak erişilebilir olacak ve herkes kendi sanal alanlarını ve kendi avatarını yaratma fırsatına sahip olacak ve sürekli genişleyen bir dünyaya hayat verecektir. Gerçek bir meta veri deposu yalnızca ayrı bir dünya değil, gerçek dünyayla yakından bağlantılı olan tamamlayıcı bir dünya olacaktır. Gezegenin herhangi bir ucundan gelen insanların diğer ucundaki insanlarla sanal bir ortamda buluşmasına, ikisi de aynı odadaymış gibi normal konuşmalar yapmasına izin verecekti. Stephenson’ın orijinal vizyonu doğrultusunda bir metaverse açmanın anahtarı, daha gelişmiş girdi ve görüntüleme teknolojileri olacaktır. Belki de girdi olarak el hareketlerine izin verecek dokunsal eldivenler ve sanal dünyaların görüntülerini doğrudan retinamıza yansıtacak retina ekranları, milyonlarca insanı yeni ve samimi bir sanal gerçekliğe katılmaya ikna etmek için yeterli olabilir.
Asıl yayınlanan mecra: https://crew.ikuieee.org/2022/01/24/nedir-bu-metaverse/ (24 Ocak 2022)
Yorumlar
Yorum Gönder